Jak to pražení funguje?

Surová kávová zrna jsou tvrdou peckou plodu kávovníku. Při přepravě a skladování musí být v suchu a nesmí namrznout.

Pražením se zcela mění chemická podstata zrnka a od pecky se odděluje její slabá slupka. Upražená káva ztrácí hmotnost, získává na objemu a snižuje se obsah vody v zrnku. 

Doba pražení je pak závislá na stupni pražení kávy (jak světlá nebo tmavá má být) a na teplotě pražení. Dobu pražení často ovlivňuje také venkovní teplota a vlhkost vzduchu....a málem jsme zapomněli, že záleží i na velikosti kávového zrna a na druhu kávy! Jinou dobu se praží menší zrnka Robusty a jinak velká zrna Arabiky - třeba z Kuby.

Žádný strach, do sáčků dáváme jen zrnka upražená, zelená zrnka sypeme jen do pražičky - fotografie je jen pro představu srovnání surové a upražené kávy :-)

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné