Co je monzunová káva?

Co je monzunová káva, mámo, víš to? To je výmysl - to jsem nikdy neslyšel...nebo?

 

Ne, ne, výmysl to není - monzunová káva (Monsooned Coffee) opravdu existuje. Je to specifický způsob zpracování surové kávy, kterým se zpracovává káva v Indii.

Tradiční proces monzunování se provádí na Malabarském pobřeží,  zejména v Mangalore. 

Proces monzunování spočívá v tom, že se přírodní kávová zrna v hromádkách o tloušťce 4 až 6 palců vystaví vlhkým monzunovým větrům v dobře větraném skladu s cihlovou nebo betonovou podlahou, přitom kávová zrna nikdy nesmí zmoknout. Tento proces se provádí na západním pobřeží Indie a využívá větrů z Arabského moře během jihozápadního proudění vzduchu v monzunových měsících, vždy od června do září.

Za dob britského impéria byla káva přepravována z Indie do Evropy na dřevěných lodích a cesta trvala až 6 měsíců. Po dobu plavby byla káva vystavována větru a vlhkému mořskému vzduchu. Zrna tím změnila své charakteristiky - velikost, barvu a chuť.

 V současnosti indičtí producenti využívají monzunového období k výrobě speciální kávy se stejnými vlastnostmi jako za starých časů - jen bez dlouhé časové prodlevy a nutnosti dlouhé přepravy kávy po moři.